T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / ADAPAZARI - Vakıfkent TOKİ İmam Hatip Ortaokulu

DR. MÜCAHİT AYRA - OKUL MÜDÜRÜ

İlköğretim eğitimini sırası ile Ordu Korgan Terzili İlköğretim Okulu, Ordu Korgan Tepealan İlköğretim Okulu ve Sakarya Kocaali Beşevler İlköğretim okulunda tamamladı. Ortaöğretim eğitimini sırası ile Sakarya Hendek Atike Hanım Anadolu Lisesi ve Sakarya Adapazarı Şehit Üsteğmen Selçuk Esedoğlu Yabancı Dil Ağırlıklı Lisesinde tamamladı. Lisans eğitimini 2012 yılında, yüksek lisans eğitimini 2015 yılında Sınıf Öğretmenliği Programından, doktora eğitimini 2021 yılında Temel Eğitim Anabilim Dalı Sınıf Eğitimi Bilim Dalından mezun olarak tamamladı.

2013 yılında Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde sınıf öğretmeni olarak mesleğe başladı. Sırası ile Hakkâri/Yüksekova, Ağrı/Merkez, Ağrı/Hamur, Sakarya/Ferizli ve Sakarya/Adapazarı il ve ilçelerinde sınıf öğretmenliği, okul/kurum müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü görevlerinde bulundu. Halen Sakarya ili Adapazarı ilçesinde Vakıfkent Toki İlkokulu’nda Okul Müdürü olarak görev yapmaktadır. 

Millî Eğitim Bakanlığında sınıf öğretmenliği ve eğitim yöneticiliğinin yanı sıra Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nda panelist olarak taslak ders kitaplarını incelemektedir. Üç farklı ilkokul ders kitabının incelenmesinde alan uzmanı panelist olarak görev aldı. Ayrıca öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinde eğitim görevlisi ve eğitim merkezi müdürü olarak görev yaptı.  “Bugünün Öğretmenlerinden Geleceğin Öğretmenlerine” ve “Haydi Webleyelim” isimli eTwinning projelerinde yer almıştır.

Sakarya Bilirkişilik Bölge Kurulu’nda “Eğitim” temel uzmanlık alanı “Eğitim Yönetimi ve Teftişi” ve “Halk Eğitimi” alt uzmanlık alanlarında bilirkişilik listesinde yer almakta olup çeşitli davalarda bilirkişi olarak görev almıştır. Ayrıca ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından verilen soruşturmalarda muhakkik olarak görev yapmaktadır. Gerçekleştirdiği tez ve makale çalışmalarının anahtar kavramlarını “Yaşam boyu öğrenme, Öğretmenlik öz yeterlik inancı, Hizmet içi eğitim, Mesleki gelişim, Ders imecesi, Akademik başarı, Hayat bilgisi öğretimi, Özel alan yeterlikleri, Program geliştirme, Sınıf yönetimi” oluşturmaktadır. 

Yüksek lisans ve doktora eğitimleri sürecinde “Bilimsel araştırma yöntem ve proje çalışmalarına giriş, Sosyal bilimlerde nicel araştırma yöntemleri, Nitel araştırma yöntemlerine giriş, Sosyal bilgiler öğretiminde medyanın kullanımı, Üstün yeteneklilerin özellikleri ve eğitimi, Sosyal bilgiler ve hayat bilgisi eğitiminde yeni yaklaşımlar, Okul temelli mesleki gelişim ve öğretmen yeterlikleri, Hizmet içi eğitim programının geliştirilmesi, Sınıf öğretmenleri için pedagojik alan bilgisi, Sınıf yönetiminde pozitif yaklaşımlar, Güncel materyal geliştirme yaklaşımları, Bilimsel araştırma raporlarında karşılaşılan sorunlar, Kültürler arası eğitim, Program değerlendirme kuram ve uygulama” derslerini tamamladı.

Hizmet içi eğitim olarak “Etik eğitimi, Arama Kurtarma Ekibi Eğitimi, İlk yardım eğitimi, Acil durum ekipleri eğitimi, Harezmi modeli öğretmen eğitimi, Taslak ders kitabı inceleme ve değerlendirme, Uzaktan eğitim, Çevrim içi eğitim, Dijital dönüşüm, Harmanlanmış öğrenme ortamları, Etkileşimli ders tasarımı, Etkinlik temelli ders tasarımı, Uzaktan eğitimde ilk okuma yazma ve matematik öğretimi, Tasarım ve yönetim becerilerinin geliştirilmesi, Matematik öğretimi becerilerinin geliştirilmesi, Hizmet içi eğitimde yeni yaklaşımlar, Türk işaret dili, Kapsayıcı eğitim, Birleştirilmiş sınıflı köy okulları, Proje danışmanlığı, Müze eğitimi, Etkileşimli sınıf yönetimi, Öğretimsel liderlik, Eleştirel düşünme becerileri, Zihinsel yetersizliği olan çocukların eğitimi ve üstün yetenekli çocukların özellikleri ve eğitimi” konularında kurs ve seminerlere katılım sağladı.

DergiPark Akademik ve diğer platformlarda yer alan 110 ulusal ve uluslararası bilimsel derginin hakem listesinde yer almaktayı ve 12 dergide 16 aday makalede hakemlik görevi yapmıştır. 2020-2021 yıllarında Türk Medeniyeti dergisinde editörlük görevini yürüttü. Teknofest yarışmalarında eğitim teknolojileri alanında değerlendirme kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.